MENTEP (Mentoring Technology Enhanced Pedagogy)

Το Ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο MENTEP (Mentoring Technology Enhanced Pedagogy) - ΚΑΘΟΔΗΓΩΝΤΑΣ ΜΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ- ανταποκρίνεται στην ανάγκη της Ευρώπης για α) εκπαιδευτικούς που να είναι σε θέση να καινοτομούν χρησιμοποιώντας ΤΠΕ στην τάξη τους και β) για νέα δεδομένα για τις ψηφιακές δεξιότητες των εκπαιδευτικών. Με βάση τα πιο πάνω, το MENTEP παρέχει ένα νέο διαδικτυακό εργαλείο αυτοαξιολόγησης (SAT- Self Assessment Tool) που βοηθάει τους εκπαιδευτικούς να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους στη χρήση και ενσωμάτωση των νέων Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) στη διδασκαλία τους για να βελτιώσουν τη μάθηση των μαθητών τους (Technology-Enhanced Teaching - ΤΕΤ). Επιδιώκει να αξιολογήσει σε ποιον βαθμό η χρήση ενός ερωτηματολογίου-εργαλείου αυτοαξιολόγησης από τους εκπαιδευτικούς αναπτύσσει την ικανότητά τους να χρησιμοποιούν τις Νέες Τεχνολογίες με ασφάλεια και με τρόπο ουσιαστικό για τη διδασκαλία.
 
Συντονιστής του προγράμματος, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του προγράμματος Erasmus +, είναι το European Schoolnet. Στο έργο συμμετέχουν 16 εταίροι από 13 χώρες Ευρωπαϊκές χώρες και οι εταίροι από την Κύπρο είναι το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.
 
Ιστοσελίδα έργου: http://mentep.eun.org/
 
Σχετικό ενημερωτικό βίντεο: https://www.youtube.com/watch?v=SCAw_ndX3BY


 
Ένημερωτικό δελτίο 2015 (σε μορφή PDF)
Ενημερωτικό δελτίο 2017 (σε μορφή PDF στα αγγλικά)
 
Διάρκεια: Από τον Μάρτιο 2015 μέχρι τον Φεβρουάριο 2018
 
Βασικές δραστηριότητες
Οι εταίροι του έργου θα αναπτύξουν μαζί ένα κοινό εργαλείο και θα το δοκιμάσουν σε πιλοτικές εφαρμογές σε περίπου 10 χώρες.

  • Το νέο διαδικτυακό εργαλείο αυτοαξιολόγησης – αξιόπιστο, φιλικό προς το χρήστη και εφαρμόσιμο - θα βασιστεί σε παρόμοια υφιστάμενα εργαλεία. Οι εκπαιδευτικοί, χρησιμοποιώντας το εργαλείο, θα είναι σε θέση να έχουν πρόσβαση σε διάφορες πηγές και υποστήριξη μέσα από εθνικές διαδικτυακές  πλατφόρμες. Θα είναι δυνατή η αναθεώρηση και προσαρμογή του τελικού εργαλείου σε μελλοντικές ανάγκες.
  • Τουλάχιστον 1000 εκπαιδευτικοί από κάθε συμμετέχουσα χώρα θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν το εργαλείο κατά τη διάρκεια των πιλοτικών εφαρμογών. Ανώνυμα δεδομένα που θα συλλεχθούν μέσω του διαδικτυακού εργαλείου θα διευκολύνουν την παρακολούθηση των ψηφιακών δεξιοτήτων των εκπαιδευτικών σε ατομικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό θα καταστήσει δυνατή την ανάδειξη της επίδρασης του εργαλείου στην επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών.
  • Το έργο θα διερευνήσει επίσης τη σκοπιμότητα μιας Πανευρωπαϊκής πιστοποίησης για τις δεξιότητες ενσωμάτωσης των τεχνολογιών στη διδακτική πράξη.
 
Αναμενόμενα αποτελέσματα
  • Ενίσχυση των δεξιοτήτων αλλά και της αυτοπεποίθησης των εκπαιδευτικών να χρησιμοποιούν τις ΤΠΕ στην τάξη
  • Αύξηση του αριθμού των εκπαιδευτικών που είναι σε θέση να εφαρμόζουν καινοτόμες διδακτικές προσεγγίσεις χρησιμοποιώντας τις ΤΠΕ
  • Ενίσχυση της αξιοποίησης των ΤΠΕ στη διαδικασία διδασκαλίας και μάθησης
  • Ενίσχυση του επαγγελματικού προφίλ του εκπαιδευτικού επαγγέλματος
  • Βελτίωση των δεδομένων σχετικά με τις ανάγκες για επιμόρφωση και ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των εκπαιδευτικών
  • Προώθηση μεγαλύτερης συνοχής μεταξύ της ΕΕ και των εθνικών προσεγγίσεων για την αξιολόγηση των δεξιοτήτων ενσωμάτωσης των τεχνολογιών στη διδακτική πράξη
 
 
Χρονοδιάγραμμα Έργου
 
Μάρτιος – Οκτώβριος 2015 Οκτώβριος 2015 – Μάρτιος 2016 Απρίλιος – Αύγουστος 2016 Σεπτέμβριος 2016 – Μάιος 2017 Ιούνιος 2017 – Φεβρουάριος 2018
Σχεδίαση πρωτότυπου εργαλείου
  • Ανάλυση των υφιστάμενων εργαλείων
  • Ορισμός του περιεχομένου του νέου εργαλείου
Ανάπτυξη πρωτότυπου εργαλείου
  • Ανάπτυξη του νέου πρωτοτύπου εργαλείου και των εθνικών πυλών/συστημάτων  υποστήριξης
  • Δειγματοληψία από σχολεία / εκπαιδευτικούς για δοκιμές στα σχολεία
Αρχική δοκιμή του εργαλείου & προσαρμογή του Εφαρμογή σε σχολεία Αξιολόγηση
MOOCs και μελέτη σκοπιμότητας για πιστοποίηση
 
Πληροφορίες για τα MOOCs - Ανοικτά Μαζικά Διαδικτυακά Σεμινάρια για το MENTEP 


ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΕΣ ΠΥΛΕΣ ΥΛΙΚΟΥ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΕΤΑΙΡΩΝ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
(NATIONAL ECOSYSTEMS)

EUN

Greece

 

 

Czech Republic

Finland

France

Italy

Estonia

Lithuania


 

 

 

Portugal

Spain

Slovenia



 

 

 
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΕΡΓΟΥ
Eu
Co-funded by the Erasmus+ Programme of the European Union
The MENTEP project is a European Policy Experimentation funded by the European Commission via the Erasmus+ programme. This website reflects the views only of the authors and it does not represent the opinion of the European Commission, and the European Commission is not responsible or liable.
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου
     Τομέας Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας
     Λεωφόρος Μακεδονίας 40, 2238 Λατσιά
     Τ.Θ. 12720, 2252 Λευκωσία


  mentep@cyearn.pi.ac.cy


  +357 22 402310  
  +357 22 402353